Pyszny, jesienny obiad. I zdrowy! Mięso z udek można oczywiście zamienić na pierś, jak ktoś nie lubi 🙂
Składniki na 3 porcje:
- mięso z 6 udek kurczaka,
- mielona papryka ostra,
- garam masala,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 0,7 kg dyni,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- kawałek imbiru wielkości kciuka,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów,
- 3 łyżki startego sera radamer (lub podobnego),
- 3 łyżki uprażonych pestek dyni,
- 150 g makaronu,
- masło klarowane,
- sól i pieprz.
Pokroić mięso na plasterki, doprawić 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczką garam masali, sosem sojowym, solą i pieprzem, odstawić. Odkroić skórkę z dyni, pokroić na równe kawałki, wrzucić do wrzątku i gotować, a gdy zmięknie zmiksować na krem. Selera pokroić na plasterki, cebulę posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce.
Rozgrzać patelnię i na łyżce masła podsmażyć mięso. Zdjąć z patelni i odstawić. Uzupełnić tłuszcz i podsmażyć cebulę i seler. Dodać czosnek, imbir i przyprawy: 1 łyżeczkę ostrej papryki i 2 łyżeczki garam masali. Smażyć przez chwilę. Wstawić makaron do gotowania. Na patelnię wlać pomidory wymieszane z puree z dyni. Zagotować sos i dodać suszone pomidory, a po chwili mięso. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić na małym ogniu przez ok. 10 min. Dodać ugotowany makaron i starty ser, dokładnie wymieszać i dusić przez kolejne 2 min. Podawać posypane uprażonymi pestkami dyni. Smacznego!