Pyszny obiad lub kolacja i na miejscu i na wynos. Sycący, zdrowy, świetnie doprawiony i bardzo pikantny – zmodyfikowany przepis z bloga occasionallyeggs.com.

IMG_20181003_194426_171.jpg

Składniki na 4 porcje:

  • 1 cebula,
  • 4 ziemniaki średniej wielkości,
  • kawałek dyni (ok. 0,5 kg),
  • 2 średnie marchewki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego Lampung*
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżka tymianku,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 3 szklanki wody,
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 1 łyżka miodu gryczanego,
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon,
  • 4 łyżki startego żółtego sera,
  • 4 łyżki posiekanej pietruszki
  • 3 łyżki oliwy.

* Bardzo ostry pieprz marki Kamis, można użyć zwykłego – wtedy cała łyżeczka.

Posiekać cebulę, ziemniaki i dynię obrać i pokroić na grubą kostkę (ok. 1,5 cm), marchewkę również obrać i pokroić na 1 cm plastry.

W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę na średnim ogniu aż zmięknie. Dodać ziemniaki, dynię i marchewkę i smażyć przez ok. 5 minut mieszając raz na jakiś czas. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać, smażyć przez ok. 1 minutę, po czym dodać wszystkie przyprawy (z wyjątkiem miodu i musztardy) i smażyć często mieszając przez kolejną minutę. Wlać ocet, wymieszać, po czym wlać wodę, zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Dodać soczewicę, wymieszać, zmniejszyć ogień tak, żeby gulasz lekko bulgotał, przykryć i dusić przez ok. 20 minut.

Po tym czasie wyłączyć gaz, dodać miód i musztardę, wymieszać. Podawać gulasz w posypany serem i pietruszką. Smacznego!